22 augustus 2007

Eenzame uitvaart in Rotterdam (2)



Zoals bekend wordt in Groningen, Amsterdam, Utrecht en sinds kort ook in Den Haag voor een overledene bij wiens uitvaart niemand aanwezig is, een gedicht geschreven en voorgelezen.
Ruim een jaar geleden heb ik geprobeerd een dergelijke funerale geste in Rotterdam te doen plaatsvinden. Aanvankelijk zonder succes, tot ik wethouder Dominic Schrijer het plan voorlegde.
Op dinsdag 21 augustus 2007 hebben de SoZaWe Rotterdam (de heer Verstraaten van Beek) en de stichting De eenzame uitvaart (de heer Starik, coördinator voor Amsterdam en van de landelijke stichting De eenzame uitvaart) een overeenkomst gesloten tot het in Rotterdam begeleiden van een teraardebestelling of een crematie van een eenzame dode met een gedicht. Ik was bij de ondertekening aanwezig.
Ik zal als coördinator optreden. Ten eerste zal een ‘een poule des doods’ worden samengesteld, dat wil zeggen, een lijst van dichters die bereid zijn hieraan mee te werken. Een uitvaart vindt in de regel om 10.00 uur ’s morgens plaats. Het gedicht moet binnen enkele dagen en misschien wel eens in kortere tijd worden geschreven. De informatie zal summier zijn. In Groningen worden zo plmin 1 à 3 mensen per jaar ter aarde besteld, in Amsterdam loopt het aantal meestal naar de 15. Hoeveel dat er in Rotterdam zullen zijn, zal de tijd leren.

Geen opmerkingen: